Tuesday, June 27, 2017

Day 4: Dotonbori Japan 2017

1) Tibanya kita ke hari terakhir sebelum abang meninggalkan Osaka Jepun ni... Jadi sebelum ke airport... pagi pagi abang dah jalan ke Dotonbori... Dotonbori ni kira macam kat Petaling Street lah... cuma tujuan abang datang sini sebab nak makan Takoyaki tu je lah...

2) Jom ikut abang jalan jalan sini...

Sebelum layan gambar... meh lah layan video abang kah kah...

                                        
Suasana di Dotonbori... 
                                        

                                        
Isi ketam abang makan tu sedap sangat sangat... korang cari lah kedai ada ketam besar tu... perghh meleleh air liur beli teringat balik...

                                       
Korang kalo berpeluang datang sini... sila lah datang waktu malam... sebab bangunan bangunan di sini penuh dengan lampu lampu bila malamnya... dan boleh tour naik bot tu... 

                                        

                                                 
Korang datang sini bole rasa cheese tart ni... sama je macam yang ada kat Malaysia...


                                       
Ini landmark Dotonbori ni



Jalan belakang Dotonbori... kalo belakang Petaling Street macam mana lah rupanya kan...

Ada kedai masakan Malaysia macam laksa dan nasi ayam... tapi harga average 1800 Yuen ke atas lah

Nampak sotong ni... korang beratur lah try Takoyaki nye... abang tak de lah nak makan sangat

Kat sini barang barang branded... stand by lah duit kalo nak shopping sakan...



Train Station untuk abang menuju ke airport...

Train terakhir abang di Jepun...

                                     

                                       
Fuh... saat melihat kapal terbang abang dah sampai terus rindu akan sanak saudara di kampung halaman... cukup hari keempat abang dah menggigil tak dapat sambal belacan...
abang kagum dengan Jepun ni adalah kebersihanya... sungai bersih... longkang bersih... jalan pun bersih... korang akan rasa bangga kalo dapat jumpa sampah plastik gula gula kat jalan tu...

Manakala suhu masa abang pergi ni siang dalam 10 darjah... bila malam 5 darjah... bayang kan lah sejuk nya macam mana... so korang yang tak tahan sejuk cari lah baju yang tebal tebal... tebal sangat sangat kalo bole... supaya aktiviti korang berjalan tak terencat...

Kalo tak jadi macam abang nanti... sikit sikit nak masuk shopping mall sebab ada heater...


Nota: korang kalo dah ade hotspot ni... senang hidup korang nak travel kat Jepun ni... abang pun masa sampai kat airport baru lah plan mana nak pegi... jadi tak perlu risau sesat... ada Google Translate... ada Maps (Iphone Only) so bertebaran lah kalian di bumi Jepun itu... 

Ok habis sudah citer abang di Osaka sepanjang cuti raya ni hehe... kalau ada peluang next target abang nak ke Tokyo pulak...

Ok next... abang akan citer pengalaman abang bercuti di Boracay, Manila... abang makan seafood murah2... (cuti raya haji kot baru berpeluang update haha)

Kepada producer nak ambik abang berlakon atau mengacara... hubungi PA abang tau...

ok lah... lepas ni entah bila abang bole update lagi blog kan... memang abang busy dengan kerja...

Jadi berjumpa lagi kita bye bye...
yang benar
tennogelap

Day 3: Universal Studio Japan 2017

1) Ok tiba sudah kemuncaknya... tujuan abang pergi Osaka Japan ni... nak main kat USJ je ni... korang ingat abang suka ke tengok tengok buloh tu kah kah kah... tapi abang suka bergambar je haha...

2) Tanpa membuang masa jom ikut abang masuk USJ... banyak sangat gambar nak pilih.... last2 abang tak tau nak pilih... so layan lah beberapa gambar yang ada ni...


Ini tiket nya... abang dah beli siap siap kat KLCC... kalo baru nak beli kat sini buang masa nanti nak beratur...

video
abang try upload guna video blogger ni... macam buruk je video nya... better Youtube...

warming up dulu....


Ramai woo umat dalam USJ ni...


Roller Coaster yang abang main...

Di perkampungan Harry Potter... abang citer Harry ni layan dua episod yang last tu je lah... tunggu Emma Watson dah besar haha... 

ada teater lah... kira watak watak dalam citer Harry tengah belajar buat sihir live...








Ini je makanan yang abang mampu dalam ni... 1500 Yuen gak lah... fillet o fish nya

Suasana malam di USJ




Orang kecewa tak dapat sambung belajar Jepun dulu masa lepas SPM huhu... tu yang nak gak baca bahasa Jepun tu hehe...

Nota: Jangan lah buat gila datang sini kalo tak de stamina... untuk beratur main setiap game tu mau sejam setengah hingga dua jam... baik korang gi main game kat Universal Studio Singapore agak terkawal dia punya beratur...

Ape2 hal game kat USJ memang best... lagi2 yang hary potter... time beratur tu korang bawak lah bahan bacaan... berbaloi gak lah masa menunggu tu...

Esok nya adalah hari terakhir abang di bumi yang pernah menjajah kita...


















Day 2: Arashiyama & Fushimi Inari Japan 2017

1) Ok... tibanya hari kedua... bangun sambil hirup udara segar... abang pun teruskan perjalanan... trip kali ni abang hanya guna kan public transport... public transport di sini sangat2 efficient dan bole pegi ke mana mana sahaja... abang hanya guna train je ke mana2... sebenarnya abang tak de sponsor... tu yang naik public transport je tu kah kah kah...

2) Kali ni abang cuba bakat abang jadi pengacara... sempat lah abang rakam beberapa video... maklumlah... kamera phone kan dah canggih... semua main 10 mega pixels ke atas je la ni... abes jerawat jerawat muka abang pun bole nampak...

3) Ayuh mulakan perjalanan...


Masa tengah jalan kaki... nampak lah orang buat kerja elektrik... Ishhh... ini kalo Suruhanjaya Tenaga nampak ni... mau stop work order lah...

Pagi pagi abang dah penat... terjulur kaki dalam train...

Tibanya abang di Arashiyama... Kawasan ni kira macam kaki bukit lah... tempat tengok buloh buloh tu... nama lain adalah Bamboo Forest...





dapat jugak abang peluang naik beskal...



padahal burung merpati kat Malaysia ni bersepah je...


Sempat gak lah abang buat video kali ni... harap ada peluang jadi pengacara mana mana rancangan nanti kah kah kah...


Setibanya abang di Fushimi

Ini tempat buloh buloh oren pulak...




Esok nya abang ke Universal Studio Japan pulak... agak penat gak lah untuk pergi dua tempat yang berbeza ni... kat Bamboo Forest ni tempat yang abang recommend kan Romantic Train tu.. abang tak berkesempatan naik sebab abang sewa beskal kat situ... takut pulak beskal abang hilang...


Day 1: Shinsaibashi Japan 2017 Dan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin

1) Tahukah anda... akhirnya abang ada kesempatan gak untuk bercerita pengalaman abang sepanjang menetap di Jepun selama 4 hari hehe... macam lah lama sangat kan abang duduk oversea... macam biasa abang masih belum mampu untuk tinggalkan kampung halaman abang lebih tiga bulan...

2) Kesempatan yang abang dapat ni sebab cuti raya yang panjang dari 24/6 sampai 2/7... ofis abang semua melayu... paksa je lah cuti panjang2... Dikesempatan ini juga abang ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin andai terkasar bahasa... terkutuk... termaki... tercaci atau terhina korang...

3) Ok marilah abang share kan gambar kenangan abang di Jepun bermula dengan hari pertama abang di Shinsaibashi, hari kedua nya di Arashiyama & Fushimi, hari ketiga di Universal Studio Japan dan hari keempatnya di Dotonbori...

4) Korang bole lah ambik gambar gambar yang abang letak ni untuk dijadikan wallpaper kat laptop korang... tak pe abang halalkan... abang nak berkongsi indahnya pemandangan ciptaan yang Maha Esa ini... jangan lah korang ambik gambar abang pulak buat jadi wallpaper... 




Sebelum berlepas dari KLIA, abang telah membuat pembedahan kecil pada jari carut abang... jadi dalam gambar abang ni akan nampak lah kejanggalannya... Abang berlepas pukul 1 Pagi waktu Malaysia

Setibannya abang di airport Jepun... pukul 8 pagi waktu Jepun... Macam biasa... abang pantang nampak panda gewwwramm cangat cangat... terus abang dapatkan internet hotspot... coverage kat sini bagus dan data unlimited... jadi korang beli lah sentiasa update gambar gambar kat IG korang...

Jangan lupa dapatkan train pass... kalo malaysia kita panggil Touch & Go... kat Jepun diorang panggil Icoca


Abang berpeluang posing di dalam train Jepun... Oh... memang habit aang suka tangkap gambar dalam train...

Tengok... nampak train lain abang akan bergambar


gambar gambar kenangan di Shinsaibashi

abang pun tak tahu musim apa... abang main datang je Jepun ni...


Kawasan abang pergi ni macam kampung kampung lah... kalo kat Malaysia ni... kira macam Kg Delek Kanan lah...


Kaya diorang ni buat bangunan pakai steel je...

Sedap naik beskal kat Jepun ni... cuaca sejuk je...




Kagum abang dengan kebersihan sungai... jangan kan sungai... longkang pun bersih...



antara jajan diorang yang abang cuba makan... sedap gak...



Restoran diorang semua kecik kecik je ruang...

ini lunch abang 800 yuen...



Masa jalan jalan ni abang jumpa orang ala ala Geisha... tak sejuk ke diorang ni...



Ini dinner abang... nasi beriani 1800 Yuen...





Abang sempat lah angkat satu jam GShock baris tengah dua dari kiri... dulu abang ada jam tu... hilang tahun 2010 masa buat kenduri kat rumah... jam kat Jepun awal sejam... sampai hari ni abang tak ubah2 lagi setting jam tu ikut waktu Malaysia kah kah kah... konon konon nak punctual lah kan... harammmm...

Suasana malam nya...


Esoknya... abang ke Arashiyama nak main beskal dan Fushimi jalan jalan lagi...

Nota: Kawasan Shinsaibashi ni untuk jalan jalan cuci mata je...