Sunday, August 13, 2017

Boracay Island 2017

1) Assalammualaikum dan selamat berhujung minggu kepada pembaca pembaca blog abang... Sorry abang masih busy lagi... dijangka bulan Oktober ke atas baru free sekejap...

2) Ada masa kelapangan ini, abang ingin berkongsi percutian abang di Pulau Boracay, Filipina... Baru baru ni bulan April hari tu abang berkesempatan untuk mandi pantai... macam biasa bab bab snorkeling atau sun bath ni memang favorite abang lah...

3) Percutian abang di Boracay ni tak lama... hanya 3 hari 2 malam... Sabtu pagi sampai pulau... isnin petang dah balik malaysia...

4) Jom tengok gambar gambar abang...  



Kali pertama naik Cebu Pacific... macam Air Asia lah ni...


Pantang kalo abang dapat duduk kat enjin kapal terbang... mesti nak tangkap satu gambar...


Dari airport... korang kene naik bot nak ke hotel... jadi kalo yang merancang back to back naik transport hati hati... abang hampir tertinggal flight balik KL sebab delay kat pulau... nasihat... bagi gap tu jauh jauh...

abang menginap di Hotel Regency...


Kene jalan kaki sket dari main road nak ke Hotel

Pemandangan pada siang nya... abang ambik kesempatan jalan jalan cuci mata

Berkerjasama dengan orang tempatan bagi menghasilkan satu karya senu yang epik

Ini hasilnya...

antara pasar yang ada...


Beli lah sehelai baju sebagai kenangan di Boracay



Malamnya kalo kat pulau ni... kita makan seafood je lah...







Lobster tu memang best lah... korang nego lah habis habisan kat fish market tu... bahaya gak pasar yang main tabur je letak harga...


Antara show yang ada malam malam... abang pun sempat buat show...

Kah kah kah... dengar lah nyanyian abang...

abang bergambar kat hotel baru yang mahal... abang tanya rate hotel ni rm1k semalam... pergh...

Esoknya abang berpeluang untuk snorkeling dan berjalan di Crsytal Cove Island...



Sebelum pergi tu... ini lah breakfast abang... soya ape entah nama nye...

Bersama penjual soya...

Cuaca mendung mendung sket...



Cantik tengok view pulau ni...




Yang ada hobi yacht bole lh main...


Video sebelum abang snorkeling












saat terakhir meninggalkan pulau...

saat di airport... menjadi kebiasaan membaca buku sambil mendengar lagu... abang pernah nyaris nyaris tertinggal flight sebab dok khayal dalam dunia membaca abang...


Kepada yang ingin bercuti di Boracay, sila lah... memang best sangat sangat...ok next time abang citer percutian abang di Pulau Perhentian pulak...











Tuesday, June 27, 2017

Day 4: Dotonbori Japan 2017

1) Tibanya kita ke hari terakhir sebelum abang meninggalkan Osaka Jepun ni... Jadi sebelum ke airport... pagi pagi abang dah jalan ke Dotonbori... Dotonbori ni kira macam kat Petaling Street lah... cuma tujuan abang datang sini sebab nak makan Takoyaki tu je lah...

2) Jom ikut abang jalan jalan sini...

Sebelum layan gambar... meh lah layan video abang kah kah...

                                        
Suasana di Dotonbori... 
                                        

                                        
Isi ketam abang makan tu sedap sangat sangat... korang cari lah kedai ada ketam besar tu... perghh meleleh air liur beli teringat balik...

                                       
Korang kalo berpeluang datang sini... sila lah datang waktu malam... sebab bangunan bangunan di sini penuh dengan lampu lampu bila malamnya... dan boleh tour naik bot tu... 

                                        

                                                 
Korang datang sini bole rasa cheese tart ni... sama je macam yang ada kat Malaysia...


                                       
Ini landmark Dotonbori ni



Jalan belakang Dotonbori... kalo belakang Petaling Street macam mana lah rupanya kan...

Ada kedai masakan Malaysia macam laksa dan nasi ayam... tapi harga average 1800 Yuen ke atas lah

Nampak sotong ni... korang beratur lah try Takoyaki nye... abang tak de lah nak makan sangat

Kat sini barang barang branded... stand by lah duit kalo nak shopping sakan...



Train Station untuk abang menuju ke airport...

Train terakhir abang di Jepun...

                                     

                                       
Fuh... saat melihat kapal terbang abang dah sampai terus rindu akan sanak saudara di kampung halaman... cukup hari keempat abang dah menggigil tak dapat sambal belacan...
abang kagum dengan Jepun ni adalah kebersihanya... sungai bersih... longkang bersih... jalan pun bersih... korang akan rasa bangga kalo dapat jumpa sampah plastik gula gula kat jalan tu...

Manakala suhu masa abang pergi ni siang dalam 10 darjah... bila malam 5 darjah... bayang kan lah sejuk nya macam mana... so korang yang tak tahan sejuk cari lah baju yang tebal tebal... tebal sangat sangat kalo bole... supaya aktiviti korang berjalan tak terencat...

Kalo tak jadi macam abang nanti... sikit sikit nak masuk shopping mall sebab ada heater...


Nota: korang kalo dah ade hotspot ni... senang hidup korang nak travel kat Jepun ni... abang pun masa sampai kat airport baru lah plan mana nak pegi... jadi tak perlu risau sesat... ada Google Translate... ada Maps (Iphone Only) so bertebaran lah kalian di bumi Jepun itu... 

Ok habis sudah citer abang di Osaka sepanjang cuti raya ni hehe... kalau ada peluang next target abang nak ke Tokyo pulak...

Ok next... abang akan citer pengalaman abang bercuti di Boracay, Manila... abang makan seafood murah2... (cuti raya haji kot baru berpeluang update haha)

Kepada producer nak ambik abang berlakon atau mengacara... hubungi PA abang tau...

ok lah... lepas ni entah bila abang bole update lagi blog kan... memang abang busy dengan kerja...

Jadi berjumpa lagi kita bye bye...
yang benar
tennogelap